Henk Welther (1885-1947)

Henri Welter, signeerde H. Endlich (1886-1948)

Willem Frederik Welter, signeerde W. Markenstein (1895)

  • landschap in de omgeving van Giethoorn                VERKOCHT
  • olieverf op doek, 30 x 40 cm, geplaatst in een nieuwe lijst
  • gesigneerd H Welther r.o. en toegeschreven aan Jan Knikker senior
  • herkomst; particulier bezit           

Volgens de gegevens van het Rijks bureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag is de naam Henk Welther mogelijk een pseudoniem voor Aris Knikker. Ook meldt de RKD dat er onder dit pseudoniem mogelijk tussen 1925 en 1970 is gewerkt. Gezien het overlijden van Henk Welther in 1947, moet deze datum in ieder geval worden aangepast. Uit een artikel van de heer Heerkens Thijssen, Register Makelaar en Taxateur in Haarlem in het Kunst en Antiek journaal van juni/juli 2005, blijkt dat Henk Welther een Haagse kunstbemiddelaar was die ongesigneerd werk van o.a. Arnoud van Gilst, Jan en Aris  Knikker, Jan Knikker junior en Henk Schallenberg  inkocht en dit werk voorzag van zijn eigen signatuur of dat van H Endlich of W. Markenstein. Werk voorzien van deze signaturen kan dus van verschillende “scheppers” zijn.

Van een kleinzoon van Henri Welther ontvingen wij de volgende aanvullende informatie over de signaturen H Welther,  H Endlich en W Markenstein. Het blijkt niet alleen om de schilder/kunsthandelaar Hendrik Welther (1885-1947) te gaan, maar ook om zijn broers Henri Welter (1886-1948) en Willem Frederik Welter (1895. Alle drie de broers handelden in werk van o.a. Arnoud van Gilst, Jac L. Jongsma, Aris Knikker, Henk Schallenberg, Jan Knikker, Cornelis de Bruin en Jan Knikker jr. Henk Welther signeerde met H Welther, Henri Welter met de naam van zijn moeder H Endlich en  Willem Frederik Welter signeerde met W Markenstein naar de familienaam van zijn vrouw. Na hun dood werden de signaturen door vervalsers, veelvuldig op bestaand en op ongesigneerd werk van anderen geplaatst

Willem Frederik Hendrik Welter geb 13-6-1862 gehuwd met Johanna Sophia Maria Endlich geb 10-7-1862 op  15 -8-1883 te Den Haag. Uit dit huwelijk werden 12 kinderen geboren.

Het 3e kind uit dit huwelijk heette Hendrik Welter geb 13-4-1885 te Delft en door geweldsmisdrijf van het leven beroofd op 21-3-1947; begraven op Nieuw Eik en Duinen te Den Haag. Henk wijzigde op latere leeftijd zijn naam in Welther; zijn broer Henri was in 1912 failliet verklaart als beeldhouwer, voor Henk zijn werk had hij hinder van dezelfde voorletter als zijn jongere broer. Hij verkocht veel schilderijen vanuit huis als bemiddelaar; signeerde ongesigneerde doeken zelf met H Welther (Henk dus) er zijn ook enkele doeken met H Welter (zonder h), maar die zijn weer van Henri.

Het 4e kind uit dit huwelijk heette Henri Welter geb 13-7-1886 te Den Haag gestorven op 5-7-1948; hij had een kunsthandel in de Haagse Fahrenheitstraat 770 op de hoek van de Larixlaan "De Kring" genaamd. Verkocht schilderijen vanuit huis en vanaf 25-3-1931 vanuit de zaak aan de Fahrenheitstraat 770 veel gesigneerde doeken maar ook erg veel ongesigneerde doeken die hij zelf signeerde onder de naam H Endlich; Henri ligt begraven op Oud Eik en Duinen in het graf bij zijn moeder JSM Endlich en Willem (Markestein) Welter.

Het 11e kind uit dit huwelijk heette Willem Fredrik Welter geb 24-1-1895 te Den Haag overleden te Amsterdam op 28-7-1939 was gehuwd op 27-7-1927 te Den Haag met Alida Maria Markestein geb 16-1-1900 te Amsterdam; Willem is van Den Haag naar Amsterdam verhuisd, want zijn vrouw had heimwee naar haar geboortestad. Willem ligt begraven op Oud Eik en Duinen bij zijn moeder en broer Henri in het zelfde graf. Hij zat net als zijn broers in de "Kunsthandel", maar verkocht zijn zelf gesigneerde werken onder de naam W. Markestein (de meisjesnaam van zijn eerste vrouw).

WFH Welter uit 1862 heeft alle drie zijn zonen leren handelen. Het was ook wel eens geen zuivere koffie in die tijd; 12 kinderen twee huwelijken en geen bijstandwet zoals tegenwoordig, zodat in 1924 WFH Welter enige tijd op de Pompstationsweg moest wonen (strafgevangenis scheveningen) omdat hij een pastoor te Terheijden bij Breda kunst had verkocht die vals bleek te zijn.

Jan Knikker jr. woonde in die jaren op de la Reykade, als bijna buurman van Henri Welter die op nummer 8 woonde; Henk kwam later ook op de la Reykade wonen. De familie had een hechte band en gingen veel met elkaar om. Later bijvoorbeeld verhuisde  Henri naar de Egelantierstraat 47 en Henk naar de Egelantierstraat 39 voor beiden het laatste woonadres.

Veel verhalen zijn een verhaal van vader op zoon.  De verhalen van Welther, Endlich en Markenstein gaan echter over drie verschillende "handelaren" die ieder met dezelfde groep van ongeveer 10 kunstenaars zaken deden.

Het gaat dus niet om een persoon die drie pseudoniemen heeft gehanteerd.

Met Evert Moll werden havengezichten verhandeld in het café op de Schiekade in Rotterdam als hij nuchter was. Een beschonken Evert Moll schilderde bloemen en deze werden verhandeld vanuit zijn woonhuis op de Waldeck Pyrmontkade te Den Haag.

Bij mijn neef in Duitsland hangt het "bijna echte" Hert van Han van Meegeren. Zelf ben ik in het bezit van een originele H Endlich met de afbeelding van de oude Haagse dierentuin (waarschijnlijk Jan Knikker) en niet geheel onbelangrijk van de antieke originele verfdoos waarmee de ongesigneerde doeken werden
voorzien van de naam H Endlich. Ook van de kunsthandel van 75jr geleden heb ik foto's.

Ik hoop hierdoor een bijdrage te hebben geleverd aan uw web info voor trotse schilderijen bezitters, die genieten van iets moois wat eigenlijk ook van een mooie vakman's hand afkomstig was.

Bron; de heer R Welter, kleinzoon van de kunsthandelaar Henri Welter (H Endlich)

Ga terug