Frans Hoos (1884-1966)

  • Hollands landschap met molens aan een wetering
  • olieverf op doek, 50,5 x 40 cm                  VERKOCHT
  • gesigneerd r.o.
  • herkomst; particuliere collectie

                          1985 aangekocht bij kunsthandel Oenema te Den Haag


Frans Simon Hoos (Frans) werd op 18 december 1884 in Den Haag geboren. Hier overleed hij ook op 13 december 1966. Tot 1910 woonde en werkte Hoos in Den Haag, waarna hij naar Brussel vertrok. Vervolgens keerde hij weer terug naar Den Haag en volgden Voorburg, Nancy en Namen.

Frans Hoos vormde zich zelf. Hij stond aanvankelijk onder invloed van Willem de Zwart en van H.G. Breitner. Hoos schilderde in de trant van de Haagse School landschappen, stadsgezichten, stillevens en portretten en was bij zijn leven een bekend Haags kunstenaar.

In 1953 werd hij in een uitwisselingsprogramma drie maanden uitgezonden naar Frankrijk.Na zijn terugkeer in Nederland werden zijn werken, tezamen met die van andere naar Frankrijk uitgezonden schilders, in Pulchri Studio tentoongesteld. In maart 1954, koos naar aanleiding van deze tentoonstelling, de Touringclub de France , een selectie werken uit, waaronder dat van Frans Hoos.Werk van Frans Hoos bevindt zich o.a. in de collectie van het Haags Gemeentemuseum.

In 1999 werd een werk van Frans Hoos ontdekt in een galerie in Doesburg. Bij nadere bestudering ging het om een gezicht op de Hervormde kerk in Nootdorp, gemaakt tussen waarschijnlijk 1910 en 1920. De raadscommissie culturele zaken adviseerde positief , waarna de gemeenste Nootdorp het schilderij voor 2650 gulden aankocht. Met de aankoop, zo meende de gemeente Nootdorp, deed de gemeente een goede investering. De waarde van werk van Frans Hoos stijgt alleen maar.

Bron; Westlandsche courant 08.10.99

 

 

Ga terug